piątek, 16 stycznia 2015

Rogaliki z marmoladą różaną

Dziś podzielę się przepisem na drożdżowe rogaliki, które umilą Wam zimowe wieczory... a smak różanej marmoladki przypomni o zbliżającym się wielkimi krokami lecie :)
Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła
  • 5 dkg drożdży
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • marmolada różana
Drożdże rozkruszyć w osłodzonym letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z solą, do niej wlać wyrośnięte drożdże, dodać jajko, śmietanę i stopione masło. Wyrobić ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 2h. Po tym czasie placek rozwałkować dość cienko i wykrawać trójkąty. Na każdy trójkącik nałożyć łyżeczką marmoladę i uformować rogalik. Piec na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz