Dziś podzielę się przepisem na drożdżowe rogaliki, które umilą Wam zimowe wieczory... a smak różanej marmoladki przypomni o zbliżającym się wielkimi krokami lecie :)
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- kostka masła
- 5 dkg drożdży
- 8 łyżek mleka
- 8 łyżek śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- marmolada różana
Drożdże rozkruszyć w osłodzonym letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z solą, do niej wlać wyrośnięte drożdże, dodać jajko, śmietanę i stopione masło. Wyrobić ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 2h. Po tym czasie placek rozwałkować dość cienko i wykrawać trójkąty. Na każdy trójkącik nałożyć łyżeczką marmoladę i uformować rogalik. Piec na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz