sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z masą marcepanową


Składniki:

CIASTO:
  • 1,5 szkl mąki
  • kostka masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
MASA MARCEPANOWA:
  • kostka marcepanu gotowego z lidla
  • 1 szkl kaszy manny
  • 0,5 kostki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
DODATKOWO:
  • gęsty dżem lub marmolada (smak dowolny ;))

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować dwa placki w kształcie jajka,  na jednym zrobić cienki pasek przy brzegach, docisnąć widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem. Upiec na złoto (ok. 20 min)

Masa z mercepanu:
Do miski wsypać kaszkę mannę, zalać to roztopionym masłem, dodać resztę składników i wymieszać aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Zimny placek bez brzegu posmarować marmoladą, przykryć drugim i docisnąć delikatnie. Masą marcepanową wylepić wierzch ciasta i dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz