Któregoś dnia mama poprosiła mnie, bym upiekła jej na imprezę jakieś ciasto... miałam dużo czasu i chęci, aby zrobić jej coś co wymagało ode mnie trochę wysiłku... dając jednocześnie zaskakujący efekt. Poszperałam troszkę i znalazłam kolorowe cudo, które okazało się hitem wieczoru
Biszkopt ciemny
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 12 łyżek oleju
- 12 łyżek ciepłej wody
- 2 czubate łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajmy cukier oraz
żółtka i dalej ubijamy. Następnie wlewamy olej z ciepłą wodą oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto
przelewamy do wysmarowanej margaryną prostokątnej formy i pieczemy w piekarniku
do tzw. suchego patyczka. W upieczonym i wystudzonym biszkopcie ścinamy wierzch
- później wykorzystamy go do dekoracji ciasta. Natomiast pozostały
biszkopt przekrawamy na 2 równe blaty.
Biszkopt jasny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 9 łyżek oleju
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1 szklanka mąki
Jasny biszkopt przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny, czyli ubijamy
białka na pianę, a następnie po kolei dodajemy cukier i żółtka oraz olej z
ciepłą wodą i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tej samej
foremki w której piekł się biszkopt ciemny i również pieczemy go do tzw.
suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na 12 pasków o idealnie równej
szerokości.
Dodatkowo będziemy potrzebowali 6 różnokolorowych galaretek, oraz szklankę
owocowego soku do nasączenia biszkoptów np. z ananasa
Krem budyniowo-
śmietankowy
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru (jeżeli budyń jest bez dodatku cukru)
- 750 ml mleka
- 200 gram miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
500 ml mleka zagotowujemy (z 4 łyżkami cukru, jeśli budyń jest niesłodzony), a w 250 ml mleka rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć odstawiamy garnek na bok i energicznie wlewamy rozrobiony budyń, mieszamy, a kiedy powstanie jednolita masa podgrzewamy budyń (mieszamy, żeby go nie przypalić), kiedy się zagotuje - studzimy. Budyń musi być gęsty, dlatego używamy mniejszej ilości mleka.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (to istotne,
aby cały krem był później puszysty i delikatny więc bądźcie cierpliwi), a kiedy
budyń osiągnie temperaturę pokojową, stopniowo dodajemy go do masła i dalej
miksujemy. Jeżeli w masie porobią się grudki, lub będzie on za gęsty dodajemy 2
łyżki mleka (nie więcej).
Najpierw przygotowujemy glalaretki. Każdy ze smaków rozpuszczamy w 300 ml
wody (2 galaretki - 300 ml wody). Galaretki odstawiamy do czasu aż zaczną tężeć.
Na dnie brytfanki w której piekliśmy biszkopty układamy jeden ciemny biszkoptowy
blat nasączony sokiem ananasowym i smarujemy go cienką warstwą kremu maślanego.
Na nim układamy 6 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach - tak jak jest
to pokazane na zdjęciu poniżej. Każdy z pasków smarujemy na wierzchu cienką
warstwą kremu maślanego.
Pomiędzy paski wkładamy tężejące galaretki. Jedna
pusta przestrzeń to jeden kolor galaretki. Galaretka musi być na tyle
gęsta, by nie wsiąkała w biszkopt i na tyle rzadka by ładnie wypełniła puste
przestrzenie pomiędzy biszkoptowymi paskami. Galaretki dobieramy
tak, żeby dwa takie same kolory nie znalazły się koło siebie.
Następnie na paskach z galaretki układamy pozostałe biszkoptowe paski i
powstałe puste paski wypełniamy galaretkami. Ciasto wkładamy do lodówki do
czasu aż galaretka całkowicie stężeje. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy
cienką warstwą kremu maślanego i przykrywamy drugim ciemnym
biszkoptowym blatem nasączonym syropem ananasowym. Biszkopt ten na
wierzchu znowu smarujemy kremem maślanym i posypujemy pozostałym pokruszonym
biszkoptem. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz