piątek, 11 kwietnia 2014

Kostka Rubika

Któregoś dnia mama poprosiła mnie, bym upiekła jej na imprezę jakieś ciasto... miałam dużo czasu i chęci, aby zrobić jej coś co wymagało ode mnie trochę wysiłku... dając jednocześnie zaskakujący efekt. Poszperałam troszkę i znalazłam kolorowe cudo, które okazało się hitem wieczoru



Biszkopt ciemny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek oleju
  • 12 łyżek ciepłej wody
  • 2 czubate łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajmy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Następnie wlewamy olej z ciepłą wodą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną prostokątnej formy i pieczemy w piekarniku do tzw. suchego patyczka. W upieczonym i wystudzonym biszkopcie ścinamy wierzch - później wykorzystamy go do dekoracji ciasta. Natomiast pozostały biszkopt przekrawamy na 2 równe blaty.


Biszkopt jasny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 9 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki

Jasny biszkopt przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny, czyli ubijamy białka na pianę, a następnie po kolei dodajemy cukier i żółtka oraz olej z ciepłą wodą i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tej samej foremki w której piekł się biszkopt ciemny i również pieczemy go do tzw. suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na 12 pasków o idealnie równej szerokości. 


Dodatkowo będziemy potrzebowali 6 różnokolorowych galaretek, oraz szklankę owocowego soku do nasączenia biszkoptów np. z ananasa

Krem budyniowo- śmietankowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru (jeżeli budyń jest bez dodatku cukru)
  • 750 ml mleka
  • 200 gram miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

500 ml mleka zagotowujemy (z 4 łyżkami cukru, jeśli budyń jest niesłodzony), a w 250 ml mleka rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć odstawiamy garnek na bok i energicznie wlewamy rozrobiony budyń, mieszamy, a kiedy powstanie jednolita masa podgrzewamy budyń (mieszamy, żeby go nie przypalić), kiedy się zagotuje - studzimy. Budyń musi być gęsty, dlatego używamy mniejszej ilości mleka.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (to istotne, aby cały krem był później puszysty i delikatny więc bądźcie cierpliwi), a kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Jeżeli w masie porobią się grudki, lub będzie on za gęsty dodajemy 2 łyżki mleka (nie więcej).





Najpierw przygotowujemy glalaretki. Każdy ze smaków rozpuszczamy w 300 ml wody (2 galaretki - 300 ml wody). Galaretki odstawiamy do czasu aż zaczną tężeć. Na dnie brytfanki w której piekliśmy biszkopty układamy jeden ciemny biszkoptowy blat nasączony sokiem ananasowym i smarujemy go cienką warstwą kremu maślanego. Na nim układamy 6 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach - tak jak jest to pokazane na zdjęciu poniżej. Każdy z pasków smarujemy na wierzchu cienką warstwą kremu maślanego.

Pomiędzy paski wkładamy tężejące galaretki. Jedna pusta przestrzeń to jeden kolor galaretki. Galaretka musi być na tyle gęsta, by nie wsiąkała w biszkopt i na tyle rzadka by ładnie wypełniła puste przestrzenie pomiędzy biszkoptowymi paskami. Galaretki dobieramy tak, żeby dwa takie same kolory nie znalazły się koło siebie. Następnie na paskach z galaretki układamy pozostałe biszkoptowe paski i powstałe puste paski wypełniamy galaretkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu aż galaretka całkowicie stężeje. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu maślanego i przykrywamy drugim ciemnym biszkoptowym blatem nasączonym syropem ananasowym. Biszkopt ten na wierzchu znowu smarujemy kremem maślanym i posypujemy pozostałym pokruszonym biszkoptem. Ciasto przechowujemy w lodówce. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz