poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Cytrynowy baranek Wielkanocny

Tradycyjnie, jak co roku na naszym Wielkanocnym stole pojawił się baranek... Tym razem nie był kupiony, a upieczony przeze mnie :) 
Kilka dni temu w sklepie trafiłam na foremkę, którą natychmiast postanowiłam wykorzystać i była ku temu fantastyczna okazja- zbliżające się Święta...

Składniki:

  • 4 jajka
  • 7 łyżek oleju
  • 7 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny


 Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodając powolutku mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz sok z cytryny. Ciasto wlać do foremki, wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec około 40 min w temperaturze 190 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz