środa, 21 stycznia 2015

Babka makowo- jabłkowa

Została mi jeszcze po świętach puszka maku... Postanowiłam ją do czegoś wykorzystać i wymyśliłam :)
Składniki:
  • 200 gr margaryny
  • 1,5 szkl cukru
  • 6 jajek
  • puszka maku
  • 6 jabłek (obranych i startych)
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • płatki migdałów do posypania
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch, następnie dodać mak, starte jabłka, kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki i piec około 1h. 

Gdy ciasto będzie już chłodne, zrobić polewę. Wszystkie składniki rozpuścić na parze, często mieszając. Wylać na ciasto a na koniec posypać płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz