Została mi jeszcze po świętach puszka maku... Postanowiłam ją do czegoś wykorzystać i wymyśliłam :)
Składniki:- 200 gr margaryny
- 1,5 szkl cukru
- 6 jajek
- puszka maku
- 6 jabłek (obranych i startych)
- 1 szkl kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki margaryny
- 1 tabliczka białej czekolady
- płatki migdałów do posypania
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch, następnie dodać mak, starte jabłka, kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki i piec około 1h.
Gdy ciasto będzie już chłodne, zrobić polewę. Wszystkie składniki rozpuścić na parze, często mieszając. Wylać na ciasto a na koniec posypać płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz