piątek, 23 stycznia 2015

Brzoskwiniowiec z maltersami

Dzień dziadków już za nami... Na tę okoliczność przygotowałam to właśnie ciacho :)


Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
Białka ubić, dodając powolutku cukier na sztywną pianę. Następnie po kolei dodawać żółtka, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka.

Krem:
  • masło
  • budyń śmietankowy
  • puszka brzoskwiń
 Na wodzie z brzoskwiń ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć powoli dodając zimny budyń na jednolitą gładką masę. Do tego dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Ponad to:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 300 gr maltersów (kuleczki herbatnikowe w czekoladzie)
  • kolorowe cukrowe perełki
  • sok z 1/2 cytryny
Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę nasączyć sokiem z cytryny, na to wyłożyć 3/4 kremu z brzoskwiń. Przykryć drugą połową biszkopta i wyłożyć resztę kremu. Na samą górę wysypać maltersy lekko dociskając. Zalać lekko tężejącą galaretką i posypać perełkami.
Smacznego :)

1 komentarz: