sobota, 12 kwietnia 2014

Tarta czekoladowo- pomarańczowa

W misce na parapecie leżały sobie już kilka dni 4 dorodne pomarańczki, które zainspirowały mnie do połączenia kwaskowatych owoców z budyniem czekoladowym... Powiem szczerze, że do końca nie wierzyłam co z tego wyjdzie... ale mile się zaskoczyłam... oto efekt mojego eksperymentu :)



Ciasto:

  • 1 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 kostki margaryny z lodówki
  • 1 jajko
  • aromat rumowy (kilka kropel)

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Formę na tratę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą, następnie wylepić ją ciastem. Piec w temperaturze 175 stopni C do czasu gdy się zrumieni.

Krem:

  • 0,5 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 budyń czekoladowy niesłodzony
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego lub jedno duże
  • 1 szkl wody
  • 0,5 kostki margaryny

Na soku z pomarańczy i wodzie ugotować budyń rozrobiony w odrobinie wody z cukrem waniliowym. Gdy budyń wystygnie zmiksować go z margaryną na gładką masę.


Na wystudzone ciasto wylać masę budyniową i udekorować pomarańczami… można podawać z bitą śmietaną :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz