poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Idąc za ciosem babkowych szaleństw w mojej kuchni powstało również takie cacuszko :)



Składniki:

  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła (roztopiona)
  • sok z 1 cytryny + starta skórka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli lenie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polać polewą czekoladową i posypać skórką z cytryny lub pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz