środa, 23 kwietnia 2014

Amaretto sernik z migdałami

Tegoroczne Święta spędziliśmy z mężem i sykiem u teściów... więc jak zwykle musiałam popisać się swoimi zdolnościami cukierniczymi... i jak zwykle zostałam wychwalana => cóż za skromność heheh :D 
Ale fakt jest taki, że wszyscy się zajadali tym serniczkiem... co cieszyło mnie niezmiernie :)

Spód ciasta:
  • 240 gr ciastek pełnoziarnistych
  • 80 gr roztopionego masła
Ciastka z masłem rozdrobnić w malakserze do konsystencji "mokrego piasku".
Następnie wylepić nim dokładnie dno tortownicy i wstawić na pół godziny do lodówki.

Ser:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
  • 400 ml- puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 100 ml Amaretto
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 gr płatków migdałowych (100gr uprażonych + 100gr naturalnych)
Mikserem wymieszać dokładnie ser z mlekiem z puszki, następnie dodawać po jednym jajku, Amaretto i aromat migdałowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Na końcu wymieszać z podprażonymi migdałami.

Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypać niepodprażone migdały.

Sernik piec w temperaturze 150 stopni przez około 60-75 minut. Gotowy powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzić w uchylonym piekarniku aby za bardzo nie opadł. Zimny wstawić na 12h do lodówki.

Przechowywać ciasto w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz