czwartek, 22 maja 2014

Biszkopt z musem truskawkowo- miętowym

Sezon truskawkowy uważam za rozpoczęty... w sklepach jakiś czas temu pojawiły się nasze polskie pachnące owoce... więc mam dla Was pyszną propozycję :)
Delikatny... Orzeźwiający... Kwaskowaty... Truskawkowo miętowy biszkopt z pianką cytrynową w sam raz na zbliżające się upały :) Mam nadzieję, że zasmakuje wszystkim :)

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wlać olej. Cały czas mieszając dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę i piec przez ok. 30 min w temp 150 stopni.

Mus truskawkowo- miętowy:
  • 1,5 kg truskawek
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 3 galaretki truskawkowe
Truskawki zblendować z listkami mięty i przełożyć do garnka. Postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia. Do gorących wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić aż mus zacznie tężeć.

Pianka cytrynowa:
  • 1 śnieżka  lub wersja bogatsza 0,5 litra kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
Ubić śnieżkę według opisu na opakowaniu, gdy już piana będzie gotowa dodać tężejącą galaretkę (galaretkę rozrobić w 300ml wody) i dokładnie wymieszać.



Biszkopt przełożyć musem truskawkowym na wierzch wyłożyć bitą śmietanę z galaretką. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Można posypać kakao lub startą czekoladą :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz